trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 1 trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 2
trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 3 trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 4
Mozambique : 3-weekse rondreis
DAG-TOT-DAG-PROGRAMMA
dag 1 vertrek
dag 2 aankomst Pretoria, lodge, 2 persoons kamers
dag 3-4 Mlilwane wildlife sanctuary, beehive huts
dag 5 Hlane Royal NP, kamperen
dag 6 Casa Lisa, kamperen
dag 7-9 Tofo, kamperen
dag 10-12 Vilanculos, hutten
dag 13-15 Barra Point, meerpersoons kamers
dag 16 Casa Lisa, kamperen
dag 17-18 Kruger Park, kamperen
dag 19 Hazyview, kamperen
dag 20 Pretoria, lodge, 2 persoons kamers
dag 21 vlucht
dag 22 Amsterdam
MOZAMBIQUE
3-weekse rondreis
trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 5 trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 6
trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 7 trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 8
Pretoria

Nadat het 'fasten seatbelt sign' is afgezet en de douaneformaliteiten achter de rug zijn, gaat het avontuur dan eindelijk beginnen. Je bent in Zuid Afrika, op Tambo International Airport om precies te zijn en in aankomsthal bevindt zich een menigte met bordjes waarvan er één voor jou bedoeld is.

Indien de aankomsttijd het toelaat is er gelegenheid om Pretoria te leren kennen om te zien hoe 'vadertje Kruger' zijn centjes in de bank in de gaten houdt op Church Square. Of men gaat een kijkje nemen bij het symbool van Afrikaner trots in materiële vorm, het 'Voortrekkers monument'. Erg populair tegenwoordig is het Lion Park. Ooit wel eens een giraf gevoerd of met leeuwenwelpjes gespeeld?

Voor wie contrasten wil is Soweto een 'must', de bakermat van de anti-apartheidsbeweging. Het huis dat Nelson en Winnie Mandela bewoonden, in een tijd dat zij de blanken bestreden en nog niet elkaar, valt nog steeds te bezichtigen, compleet met kogelgaten en het originele Mandela toilet.

 

^naar boven^

 
trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 9 trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 10
trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 11 trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 12
trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 13 trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 14
trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 15 trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 16
Het koninkrijk Swaziland

De volgende ochtend gaan we aan boord van de truck en vertrekken richting Swaziland, een klein, knus heuvelachtig koninkrijkje, ingesloten door zijn grote broer Zuid Afrika. Het enige landje ter wereld zonder bioscoop en waar gerust een nationale feestdag wordt afgelast omdat de koning zich niet lekker voelt. We stoppen bij een souvenirmarkt in Ezulwini Valley, of wel ‘Valley of Heaven', waar je volop je slag kunt slaan om thuis de boedel wat op te vrolijken. Dat het niet alleen maar ‘hemel' is ontdekken we als we bij een weeshuis binnenstappen die we bij gelegenheid bezoeken. Emanuel Khayalethu is een veilige thuishaven voor misbruikte en verlaten kinderen waar Compass Travel zich sterk voor probeert te maken. Aan het einde van de dag strijken we neer op onze bestemming, Mlilwane Wildlife Sanctuary. De hele volgende dag is er gelegenheid het park met z'n vele antilopen, zebra's, wrattenzwijnen en krokodillen te verkennen. Dit kan op de rug van een trouwe viervoeter, op de pedalen, al wandelend of zelfs per jeep. Je kunt je ook wagen aan het woelige water van de Usuthu River en proberen in twee-mans rafts grade drie en vier te bedwingen of de grotten van Swaziland verkennen. Als de dag ten einde loopt kunnen we nog volop genieten van de zonsondergang terwijl nijlpaarden gevoederd worden bij de poel voor de veranda. Uiteindelijk sluiten we af met traditioneel Swazi dansen, alvorens we ons (indien beschikbaar) installeren in de fameuze 'beehive huts'.

De volgende halte zijn de privé gronden van Koning Mswati lll, het Royal Hlane Park. Dit park herbergt alle Big 5, behalve de buffel. Vlakbij de camping is een waterplaats waar men vaak neushoorns kan zien drinken en badderen. Maar, wie durft mag onder begeleiding van een gids deze kolossen te voet benaderen tijdens de zogenaamde ‘rhino walk'.

 

^naar boven^

 
trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 17 trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 18
trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 19 trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 20
trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 21 trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 22
Mozambique

We passeren de grens bij de Namaacha grenspost, waar we gegarandeerd te maken krijgen met een staaltje Mozambiquaanse efficiëntie, waarna we gaan voor de cultuurschok in Maputo, een uitdaging op zich. Voor wie de tijd neemt door deze bubbel van chaos en drukte heen te prikken, zal zich een stad met een rijke geschiedenis en culturele achtergrond ontvouwen. De vergane glorie verraadt de Portugese invloeden, de brede avenida's met namen als Mao Tse Tung en Fidel Castro zijn overblijfsels van een Marxistisch tijdperk met veel strijd. Maar het mooie stadhuis geeft blijk van een land in wederopbouw na moeilijke tijden. Gelukkig voor de huidige bezoeker is er ook veel intact gebleven: de kunstgalerijen en ateliers, het fort, het station, de kathedraal en het geheel van ijzer gemaakte 'IJffel huis', dat overigens voor zulke ovenachtige temperaturen zorgde dat het nooit in gebruik is genomen. De tijd beschikbaar in Maputo is afhankelijk van hoe efficiënt die grens daadwerkelijk was. We overnachten 50 km ten noorden van Maputo op camping Casa Lisa.

 

^naar boven^

 
trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 23 trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 24
trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 25 trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 26
trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 27 trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 28
trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 29 trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 30
Tofo

Verder naar het noorden komen we typisch Mozambiquaanse dorpjes tegen en zal het landschap geleidelijk veranderen. Wilde bessen struiken zullen plaats maken voor palmen en het verkeer zal wijken voor schitterende lagunes en palmbomen. De sport van het onderhandelen gaat getest worden wanneer we stoppen bij een lokale markt. Met permissie mag je proeven van de soms onbekende waren en bij aanschaf is het natuurlijk de kunst de lokale prijs te bewerkstelligen in plaats van de vaak afwijkende prijs voor blanken. De komende drie dagen logeren we op de lokale camping. Twee volle dagen hebben we ter beschikking om de wateren rond Tofo te verkennen, die niet alleen bekend staan om z'n riffen en koralen, maar waar je ook op walvishaaien kunt stuiten, of manta's, of reuzenschildpadden en in het juiste seizoen zelfs bultrugwalvissen. Speciale cursussen kunnen hier verzorgd worden, zoals diepe duik training. Ook de niet-duikers hoeven zich niet te vervelen. Indien gewenst kan er een introductieduik verzorgd worden, waag je eens met een snorkel tussen de walvishaaien, je kunt surflessen nemen, er is een dorp om te ontdekken, een zeer uitnodigend strand om aan je teint te werken en je kan een galopje door de branding maken. De lokale bevolking laat ons kennis maken met het Mozambiquaanse leven tijdens een village tour, waarbij je te zien krijgt hoe men uit palmbladeren in staat is huizen te bouwen, wat er zoal op zandgrond te verbouwen valt, hoe de dorpshiërarchie is elkaar steekt en hoe je een kokosnoot open hakt met een machete.

We moeten verder, maar niet voordat we een poosje hebben rondgesnuffeld in Inhambane, een van de oudste Europese vestigingen in zuidelijk Afrika. Als Portugese handelspost maakte Inhambane geschiedenis door de ivoor- en vooral ook slavenhandel. In z'n top jaren, zo rond 1850, passeerden gemiddeld 1500 slaven per jaar de haven voor export naar Brazilië. Een korte boottocht per dhow over de Baia de Inhambane voert je van het schiereiland naar het vaste land, waar de truck staat te wachten voor het volgende traject.

 

^naar boven^

 
trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 31 trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 32
trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 33 trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 34
trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 35 trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 36
Bazaruti Archipellago

In de namiddag komen we aan in het vissersplaatsje Vilanculos. In het doolhof van marktkraampjes is een bonte verzameling van artikelen te koop. Je neus zal je de weg wijzen naar de vissectie waar een ruime selectie wordt aangeboden en je oren zullen het lokale drankhuis zonder twijfel weten te traceren. We overnachten 3 nachten in Vilanculos. Voor de kust ligt het Parque Naçional de Bazaruto. De eilanden staan bekend als een van de mooiste van Afrika: azuurblauwe zee, zandstranden, palmbomen en koraalriffen. De duikers zullen onder de indruk zijn van de koralen van het spectaculaire Two Mile Reef. Stel je eens voor dat je op de bijna uitgestorven Dugong stuit! Zoek je het liever niet zo diep, snorkelen behoort ook tot de mogelijkheden. Je kunt een zeiltocht per dhow naar Magaruque Island maken. De dhow is een zeilboot die in de middeleeuwen geïntroduceerd werd door Arabische handelaren en nog steeds populair is als transportmiddel langs de kust. Voor ons is het een relaxte zeiltocht, maar mocht de wind richting Madagaskar staan, zullen ze er een beetje hedendaagse techniek onder zetten. De eilanden zijn bewoond en lenen zich prima voor wandelingen. Een paar tinten bruiner of minstens met rode neus, strijk je aan het einde van de dag weer neer, wellicht naast het zwembad, in Vilanculos.

(Door maatregelen van de Mozambiquaanse regering is de budgetaccommodatie op de Archipel gesloten. Hierdoor zijn we genoodzaakt alle nachten in Vilanculos te slapen. Dit heeft echter geen gevolgen voor het duiken, nog voor de dhowsafari.)

 

^naar boven^

 
trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 37 trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 38
trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 39 trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 40
trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 41 trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 42
Barra Point

De volgende ochtend gaat het roer om, richting het zuiden naar Barra Point, terug op het schiereiland Inhambane. De noordpunt van het schiereiland bestaat uit prachtige mangroves en lagunes en de mogelijkheden zijn er eindeloos. Het strand is geweldig, je bivakkeert tussen de palmbomen en bij de buren kun je een plons nemen in het zwembad, cocktail in de hand. Het gebied is onderhevig aan getijden en het zou zomaar kunnen dat je kleddernat wordt als je op je quad bike de omgeving aan het verkennen bent. Je kan het ook iets droger zoeken op de rug van een paard of in een kano, of je stapt aan boord van een catamaran voor een sunset cruise. De duikers hebben ruime keuze uit meerdere riffen waar gedoken wordt en er worden hier veel ‘specialties' aangeboden. Zo mogelijk kunnen we proberen nachtduiken in te voegen. We slapen hier 3 nachten in meerpersoons hutten.

De verdere route voert ons dwars door de moerasgebieden in de Xai Xai regio. In 2000 haalde deze streek het nieuws toen er mensen uit boomtoppen werden gered. Je zult versteld staan van de enorme bedijking die is verrezen en de tolbrug over de Limpopo River. Pittoreske plaatjes van lokalen die de was doen tussen het riet, watervogels, visser aan het werk en spetterende en proestende kinderen die de vis weer verjagen. Ons doel is de camping Casa Lisa.

 

^naar boven^

 
trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 43 trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 44
trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 45 trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 46
trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 47 trails avontuurlijke reizen mozambique truck rondreis 48
Kruger Park

We keren terug naar de hoofdweg, reizen door naar de Lobombo grenspost en laten Mozambique achter ons. Het beroemde Kruger Park is aan de beurt, een park half zo groot als Nederland en ruim honderd jaar geleden al verklaard tot beschermd gebied ter behoud van wildleven, door niemand minder dan degene naar wie het park vernoemd is, Mr. Paul Kruger. Er worden initiatieven genomen om dit park te laten samensmelten met Gonarezzou in Zimbabwe en een groot aangrenzend gebied van Mozambique, dat een enorme vooruitgang zou betekenen voor de bewegingsvrijheid van de talloze diersoorten. Het Limpopo Transfrontier Park in Mozambique is momenteel een feit, alhoewel men nog druk doende is de lokale bewoners te overwegen om weg te verhuizen en het wild er schaars is. Men is bezig om er wild vanuit Kruger uit te zetten, maar vooralsnog blijken de dieren sterk geneigd resoluut terug te keren naar hun geboortegrond. Intensief speuren en geduld gaan ons zeker belonen op hele mooie plaatjes van olifanten bij waterplaatsen, van overstekende zebra's, van schuwe steenbokjes, van nieuwsgierige neushoornvogels en met een beetje geluk, van machtige leeuwen of elegante cheeta's. Voor de fanatiekeling kunnen we proberen er een facultatieve night drive aan te plakken. Drie dagen vertoeven we in het park, totdat we aan het einde van dag 3 het park verlaten en 20 km verder, in Hazyview overnachten.

Eenmaal terug in Pretoria sluiten we af met een afscheidsfeestje en hopelijk stap je de volgende dag in het vliegtuig, niet alleen met een extra tas met souvenirs, de geheugenkaarten vol en een gebruind hoofd, maar ook met een paar nieuwe vrienden, een nieuwe passie en een dagboek vol met verhalen over een onvergetelijke (duik)safari. "Fasten your seatbelts!"

 

^naar boven^

 

 

onze bestemmingen
frankrijk          
mozambique          
peru